Cum sa calatorim prin Europa cu un buget mediu?




Motivele pentru care oamenii nu reusesc sa ajunga in alte tari, iar viata lor se concentreaza in acelasi loc sunt multiple. Unele dintre cele mai importante probleme reclamate sunt banii si lipsa de timp. Pentru una dintre aceste probleme, lipsa de fonduri, exista cateva variante. Desi foarte multi sustin ca doar cei bogati isi permit sa calatoreasca, acest lucru nu este deloc adevarat.

Vom face un scurt tur virtual prin cele mai importante sapte tari din Europa, cu un buget de maxim 1000 de euro. In primul rand, vom avea de optat intre masina personala, autocarul sau trenul.

Cea mai buna varianta din punct de vedere a costurilor este reprezentata de transportul cu autocarul. In cazul in care luati in calcul transportul international cu autocarul, eu recomand calatoria cu Romfour.
Transportul cu autocarul nu ofera aceeasi libertate ca in cazul plecarii cu maina personala, dar este o solutie foarte buna daca vrei sa eviti stresul condusului.
In cazul in care decidem sa calatorim cu masina,  avem posibilitatea de a ne opri oriunde dorim.

De asemenea, atunci cand calatorim cu masina avem posibilitatea de a merge impreuna cu mai multi prieteni, costul pentru combustibil urmand sa fie suportat in egala masura. Trebuie mentionat faptul ca atunci cand calatorim cu masina vom avea de platit o serie de taxe.
Cea mai importanta dintre acestea este rovinieta, valabila pe teritoriul a opt state europene. Vom plati aproximativ 50-60 de euro doar pentru aceasta taxa, tinand cont ca vom trece prin trei dintre statele care va obliga sa platiti pentru a folosi drumurile publice. La aceasta suma se adauga si pretul combustibilului, care la estimarile noastre este de aproximativ 2400 de lei, adica peste 500 de euro. Daca alaturi de noi mai calatoresc inca trei persoane, vom plati maxim 200 de euro pentru a folosi masina in excursia noastra.
De cele mai multe ori, partea de vest a Europei este aleasa de catre romani pentru vacanta lor, in zona estica regasindu-se Moldova si Rusia. Primul traseu ales poate fi Romania, cu punct de plecare din partea vestica a tarii, catre Varsovia, pe traseul catre Polonia urmand a fi traversate alte doua state europene, Ungaria si Slovacia. Pe drumul cel mai scurt catre Varsovia vom trece prin Debrecen, insa vom innopta pentru prima oara in Slovacia, in orasul Kosice, al doilea cel mai mare oras de pe teritoriul tarii. Cel mai mic preț disponibil pentru o noapte de cazare la un hotel este de 21 de euro. De asemenea, vom plati 10-20 de euro pentru a lua masa. A doua zi vom pleca din nou la drum, urmand ca odata ajunsi in Varsovia sa ramanem acolo vreme de trei nopti. Vom opta pentru cazarea la un hostel, pentru a reduce cat mai mult cheltuielile. Vom plati doar 30 de euro, insa nici conditiile nu vor fi excelente. Aceeasi suma o vom plati pe mancare. Din Varsovia ne vom indrepta catre Paris, in drumul spre Franta urmand sa trecem prin Germania, Olanda si Belgia. O noapte de cazare in fiecare dintre aceste tari nu va costa mai mult de 70 de euro, cumulat. Tot atat ne vor costa si alimentele, daca nu putin mai mult. Costurile totale, doar pentru traseul dus vor insuma 250-300 de euro. Asta inseamna ca vom plati, cu tot cu drumul intors, daca vom opta pentru aceleasi variante de cazare si masa, aproximativ 500-600 de euro, la care se adauga cei 200 de euro consumati pentru transportul cu automobilul. Trebuie mentionat ca traseul se poate modifica, insa recomandarile sunt sa reveniti tot prin Ungaria sau Slovacia, daca intreg drumul va dura mai putin de sapte zile, iar rovinieta nu va expira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu